Видовете мед които предлагаме
Видовете мед които предлагаме

Определянето на вида мед се извършва от акредитирани лаборатории и се класифицира като отделен (от рапица, акациев, липов, слънчогледов,  манов и др.) когато съдържанието на полени от съответните цветчета е над  20-30%.

Липoвия мeд се отличава с xapaĸтepeн липoв apoмaт и e oт нaй-тъpceнитe видове, както у нас, така и в чужбина. Имa cвeтъл, жълто-кехлибарен цвят и запомнящ се вкус. При кристализация добива бледо жълт цвят. Има високо съдържание на противомикробни вещества. Високоефективен е при лечение на простудни заболявания на дихателните пътища, при болести на черния дроб, бъбреците и кожата. Редовната употреба на липoв мeд нa глaднo пoмaгa зa пoдoбpявaнe нa зpeниeтo и намалява вpeднитe влияния oт електронните лъчения на компютри или други монитори. Πoлeзeн зa cъpцeтo и cъpдeчнo-cъдoвaтa cиcтeмa.

В гората южно от пчелина в село Червенаково, се срещат тpитe видa липа - eдpoлиcтнa, дpeбнoлиcтнa  и cpeбpиcтa. Цъфтят пocлeдoвaтeлнo от нaчaлoтo до края нa юни.

 

Акациевият мед е лек, с приятен вкус и аромат. Подходящ за ежедневна употреба, както за деца, така и в малки дози за диабетици. Светъл, прозрачен до леко жълт цвят, с нежен аромат, акациевия мед най-дълго време остава течен. Действа укрепващо на организма. Препоръчва се при заболявания на стомашно-чревния тракт, бъбреците и очите. Прилага се при повишена киселинност в стомаха, гастрит, киселини и  стомашни кръвоизливи. Има тонизиращо действие при използването му в релаксиращи и анти-ейдж  терапии и масажи.

Северно и североизточно от пчелина в село Червенаково има огромни масиви с бяла акация. Въпреки това, акациевия мед от района леко жълтее, поради едновременно цъфтящите с нея аморфа и глог. Все-пак поленовия анализ показва приблизително 80% чистота на продукта!

 

Рапицовия мед  се добива от първата „паша” на пчелите, поради ранния цъфтеж (обикновено от началото или средата на април).  С лек и ненатрапчив вкус, с много добри хранителни качества,  той е идеален за подсладител – чай,  кафе или за приготвяне на сладкиши. Препоръчва се при костни, ставни и стомашно-чревни проблеми, както и при сърдечни заболявания, проблеми с черен дроб, жлъчка и щитовидната жлеза.  Тъй-като не предизвиква алергични реакции, медът от рапица е много подходящ за прием от деца. След добиване кристализира бързо – за около две седмици, а цветът му се променя до бял, с нежна консистенция.

Най-близките полета с рапица, до пчелина в Червенаково са на около 3 километра и добива не е голям, но през 2018г. карах 10 кошера в черешова градина за опрашване – върнах ги пълни с рапицов мед.

Мед  „Пролетен букет „  - полифлорен мед, обединяващ качествата на рапицовия и акациевия мед. Незапечатания мед е с по-голямо съдържание на вода и ако се извади преждевременно, води до риск от вкисване на меда. По тази причина между две паши – в случая рапица и акация, се вади само запечатания мед, а незапечатаните се бележат.  Пчелите довършват килийките с акациев нектар, а резултата е букет! Да Ви е сладко!